Chia a maják szuper étele
A chiamag (azték zsálya)Dél-Amerikából származik, ahol a Maják és az Aztékok használták a jobb fizikai és mentális állóképesség elérése érdekében. Maga a “chia” szó a Maja nyelvben energiát jelent, ami nem is meglepő, ha csak azt tudjuk, hogy milyen hatalmas a tápértéke.
Miért fogyasszunk rendszeresen chia magot?
Az azték zsálya egy teljes értékű fehérjeforrás. Valójában kétszer-háromszor annyi proteint tartalmaz, mint más gabonák.
- Kitűnő rostforrás. Remek vastagbél tisztító. Ténylegesen kipucolja az emésztőrendszert, így több értékes tápanyagot tud felszívni a szervezet, míg a hulladék kikerül az emésztőrendszerből. A chia fogyasztásával könnyebb lehet a fogyás is, mivel az élelmiszer ízének megváltoztatása nélkül juttat több tápanyagot a szervezetbe. Mivel a szénhidrátok felszívódását lassítja, ezért hamar úgy érezheti, hogy megtelt. A magok kitisztítják a régi “szemetet” a belekből, így méregtelenítve fogyhat.
- Javítja a fizikai állóképességet, segít megőrizni a szervezet hidratáltságát és a kiegyensúlyozott elektrolitokat, így tökéletes étel sportolók számára is.
- Ezek az apró magvak tele vannak kalciummal, tartalmaznak még bórt. A bór egy olyan nyomelem, amely segít a kalciumot beépíteni a csontokba.
- 5 x több vasat tartalmaz, mint a spenót, amelyre nagy szükség van ahhoz, hogy az oxigén a tüdőből a szervekbe és izmokba jusson.
- 10 x több omega-3-at tartalmaz, mint a lazac.
- 9 x több antioxidánst tartalmaz, mint a narancs.
- 5 x több kalciumot tartalmaz, mint a te.
- 3 x több elemi rostot tartalmaz, mint a korpa.
Könnyen beillesztheted az étrendedbe, mivel az egyik nagyon jó tulajdonsága az, hogy ízetlen!
Elképzelhető, hogy elsőre furcsán hangzik Önnek, de abban a pillanatban, hogy beilleszti az étrendjébe a chia magokat, meg fogja érteni, miért jó az, hogy ízetlen. Mivel a magok teljesen semleges ízűek, Ön igazából bármilyen ételbe vagy italba keverve használhatja, nem fogja megváltoztatni az étel vagy ital ízét. Ha ezt használod könnyen készíthetsz tápanyagban gazdag ételeket. Keverd a magokat pl. müzlibe, pudingba vagy joghurtba. Amennyiben nem enni, hanem inni szeretnéd, tedd akár gyümölcslébe. Dúsíthatod vele salátádat, vagy beleteheted a levesedbe. Igazán változatosan használhatod. Például süteménybe, vagy kenyérbe is belesütheted. Fogyaszd ezeket a kis magokat mindennap, és esténként abban a nyugodt tudatban fekhetsz le aludni, hogy aznap is tettél valamit a hosszú és egészséges életért.