A zab termesztése nagy múlttal rendelkezik, már a Római Birodalom idején is foglalkoztak vele. Később zabfajták nemesítésével a németek és az angolok is kísérleteztek. Ez a kalászos növény kimondottan szereti a csapadékosabb, hűvösebb időjárást. A skótoknál tradícionális értékkel bírt, készítésénél különböző szokásokat is bevetettek, hogy az a legjobban sikerüljön: óramutató járásával megegyező irányban kavargatták és állva fogyasztották.
Azért, hogy készített ételeink is tökéletes állagúak legyenek: a búzaliszt egy részét ajánlott kiváltani zabpehelyliszttel. Természetétől adódóan a zab sikérmentes, ezért szükséges más lisztekkel is kombinálni különböző pékáruk készítésénél. Az alacsony cukortartalmú Nature Cookta Gluténmentes Zabpehelylisztet kenyerek, pizzák készítésénél a megadott lisztmennyiség felénél használjuk, kevert tészták, piskóták összeállításánál pedig egy az egyben helyettesítsük. Felhasználásával nagyon ízletes palacsintát készíthetünk, sütésekor érdemes vastagabbra hagyni tésztáját.
Remek ételek sűrítésére, valamint kenyerek, péksütemények, krémek, zöldséges lepények összetevőjeként. Olyan alapanyag, amely élelmi rostban gazdag, így mindennapos étrendünkben is megállja a helyét.
A zabpehelyliszt fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.
Átlagos tápérték 100 g-ban:
energia: 1545 kJ/366 kcal
zsír: 6,2 g
amelyből telített zsírok: 1 g
szénhidrát: 60,5 g
amelyből cukrok: 1,2 g
rost: 9,7 g
fehérje: 12,3 g
só: 0 g
Tartalmaz: 100% gluténmentes zabpehelyliszt
Kiszerelés: 500 gramm