A mákot mindenki ismeri!
„Homokszerű állag, gyönyörű sötétszürke színnel, ami sütés során szinte kék lesz! Úgy néz ki, mint a gránit, mégis olyan puha.”
A mák vagy tudományos nevén a Papaver somniferum egy kicsi, ovális alakú, palaszürke vagy fehér színű magocska, amely a mák növény gubójában nő. A mákszemek nem narkotikusak, szemben az ópiummák növényének nedvével. Gazdag tápanyagforrás, óriási a tápértékkel, mely számtalan egészséget támogató tulajdonsággal rendelkezik, éppen ezért ősidők óta használják a népgyógyászat különböző egészségügyi problémák kezelésére.
De, mi a mákliszt?
Nemcsak a mákszemek tesznek jót az egészségnek, a szemekből kinyert mákolajnak szintén magas a tápértéke. A mákliszt az olaj előállítása során készül, a mákszemeket kisajtolják, aztán leőrlik. Alacsony olajtartalmának köszönhetően kiválóan használható lisztként, mivel nincs jelen benne hőre érzékeny olaj, így bátran süthetünk vele. Ráadásul, ha mák helyett máklisztet használunk, nem lesz mákos a mosolyunk!
Mákliszt a konyhában
Ez a paleo- és testsúlycsökkentő étrendben népszerű alapanyag, magas ásványi anyag és alacsony szénhidrát tartalmú liszthelyettesítő, ami jól passzol a citrommal és az eritrittel. Jól helyettesíti a darált mákot is!
Máklisztes muffin dzsemmel vagy bogyós gyümölccsel
Hozzávalók:
3 egész tojás
100 g kókuszcukor
3 evőkanál kókuszzsír
½ teáskanál szódabikarbóna
120 g mákliszt
gyümölcsdzsem vagy friss bogyós gyümölcs
1 csésze víz
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. Vékonyan kend ki kókuszzsírral a muffin formát.
Verd fel a tojásokat egy nagy tálban és add hozzá a kókuszzsírt és a cukrot. Keverd el jól.
Add hozzá a máklisztet és a szódabikarbónát és a vizet. Keverd addig, míg nagyjából jól elegyedik az egész.
Ha friss bogyós gyümölcsöt használsz, keverd bele a bogyókat a masszába, és aztán kanalazd bele a kész keveréket muffin formába.
Dzsem esetén: kanalazd bele a masszát a formákba és mindegyikbe tetejére tegyél egy kis dzsemet.Süsd 30 percig.
Összetevők: 100% mákliszt
A beltartalmi érték táblázat tájékoztató jelleggel 100 g lisztre vonatkozik.
Energia
|
1297/310 kJ/kcal
|
Zsír
|
16,79 g
|
-telített zsírsavak
|
1,64 g
|
Szénhidrát
|
5,14 g
|
-cukrok
|
4,95 g
|
Fehérje
|
34,61 g
|
Só
|
0,05 g
|
Felhasználási javaslat: muffinok, fánkok, töltelékek, kenyér, lepény készítéséhez, vagy önmagában napi 1-2 evőkanál joghurtban, gyümölcslében elkeverve, vagy ételekre szórva. Sűrítésre is használható, mert nagy mennyiségű folyadék felvételére alkalmas. Jól helyettesíti a darált mákot!
Figyelmeztetés: Nyomokban szezámmagot, mustármagot, diót, mandulát és mogyorót tartalmazhat.Fénytől és hőtől védett, száraz, hűvös helyen tárolandó!
Kiszerelés: 250g