Hidegen sajtolt, prémium minőségű lenmagolaj
Sárga színű, karakteres ízű lenmagolaj, ami csordultig van egy Omega-3 zsírsavval, az úgynevezett alfa-linolénsavval (ALA), gazdag E-vitaminban és beta-karotinban.
Használhatod külsőleg és belsőleg egyaránt!
A lenmagolaj egészségre gyakorolt sok jótékony hatásáért 3 legfőbb komponense a fehérje, zsírsavak és élelmi rostok felelnek. Mindegyik összetevő külön-külön élettani hatással rendelkezik.
Mivel a lenmagolaj adagonként több ALA-t tartalmaz, mint maga a lenmag, kiváló lehetőséget nyújt az ALA bevitel növelésére. A halolaj kivonatok is kiváló Omega-3 zsírsavforrások, de ott főként az eicosapentaenoic sav (EPA) és a docosahexaenoic sav (DHA) dominál, nagyon jó tesz, ha a kétféle Omega-3 zsírsavforrást kombináljuk.
Lenmagolaj a konyhában
A lenmagolaj sajátos íze a frissen tisztított dióéra emlékeztet, ami harmonikusan illeszkedik sokféle ételhez és ízhez, és lehetőséget nyújt rá, hogy segítségével minden nap hozzájuthassunk Omega-3 zsírsavadagunkhoz. Használhatod önmagában, vagy turmixokhoz, hideg ételekhez, például joghurthoz vagy salátákhoz keverve (jól megy a narancshoz, mézhez és mustárhoz is), de a lenmagolaj kiválóan illik friss gyümölcs- és zöldség smoothiek-hoz is. Elkészítés után már nehéz megmondani, hogy az italban lenmagolaj is van, viszont az Omega-3 zsírsavak így könnyen felszívódnak.
Lenmagolaj külsőleg
A lenmagolaj gyógyító anyagok gazdag tárháza, amit régóta és rendszeresen gyulladt bőrre használnak fel külsőleg és belsőleg egyaránt. A lenmagolajban levő esszenciális zsírsavak hatékonyan javítják a bőr minőségét. A napon leégett bőr is gyorsabban helyrejön, ha lenmagolajjal kezeljük.
A lenmagolajat közvetlenül a hajunkra is kenhetjük, ahogy a hajbalzsamot szoktuk, így azonnal erősebb és fényesebb lesz tőle a haj. Ha tehát azt szeretnéd, hogy a hajad és a fejbőröd életre kelljen, egy üveg lenmagolaj sokkal hatékonyabb eszköz lehet, mint a drága, márkás hajbalzsamok és pakolások.
További érdekességek a lenmagolajról
- A lenmagolaj különleges csomagolást igényel, mert hő, fény és oxigén hatására könnyen tönkremegy, felbontást követően pedig szigorúan hűtőgépben kell tartani.
- Az is fontos, hogy tudjuk, honnan származik a lenmagolajunk, mivel manapság nem minden növény az, aminek látszik. Sok a genetikailag módosított növény, amely betolakszik otthonunkba, pedig a génmódosított élelmiszerek emberi fogyasztásra alkalmatlanok.
- A légies növény rostjaiból az ókortól kezdve textíliákat állítanak elő, de gyógynövényként is hosszú történelemmel büszkélkedhet. Manapság a magjaiból préselt olaj a legnépszerűbb termék.
Felhasználási javaslat: Külsőleg és belsőleg; napi 1 vagy 2x1 evőkanálnyi mennyiséget önmagában, vagy turmixokhoz, hideg ételekhez, például joghurthoz vagy salátákhoz keverve (jól megy a narancshoz, mézhez és mustárhoz is).
Figyelmeztetés: Alacsony füstpontja miatt, hevíteni nem szabad.
A beltartalmi érték táblázat tájékoztató jelleggel 100 g olajra vonatkozik.
Figyelmeztetés: Alacsony füstpontja miatt, hevíteni nem szabad.
Tápanyagok/hatóanyagok
|
100g
|
NRV%
|
Energia:
|
3693/898 kj/kcal
|
|
Zsír Ebőől:
|
99,81g
|
|
Telített zsírsav: palmitinsav: sztearinsav:
|
8,8 g 4,97 g 3,83 g
|
|
Egyszeresen telítettlen zsírsav: olajsav:
|
19,02 g 19,02 g
|
|
Többszörösen telítetlen zsírsav: linolsav: linolénsav:
|
71,76 g 15,24 g 56,52 g
|
|
Szénhidrát:
|
<0,03g
|
|
Keményítő:
|
<0,03g
|
|
Fehérje:
|
<0,20g |
|
Só:
|
0,01mg
|
|
Élelmi rost:
|
< 0,50 g
|
|
E-vitamin:
|
26,4 mg
|
220 %
|
Kiszerelés: 250ml