Hántolt Köles – kásaköles
A kölesből készíthetünk édes desszerteket, natur vagy sós köreteket és még a gyerekek is ösztönösen szeretik, mert gazdag, a fejlődésüket segítő ásványokban, különösen magnéziumban és vérképző vasban, esszenciális, kénes aminosavakban, kötőszövet építő szilíciumban, és a fogakat, csontokat erősítő kalciumban és fluorban. Nekünk felnőtteknek is hasznos a köles, hiszen magas szilícium tartalma gondoskodik arról, hogy szép legyen a bőrünk, a hajunk, és a körmünk.
A távol-keleti meditációs tanok szerint a köles segíti élesíteni a harmadik szemünket”, azaz a belső látásunkat.
Tudtad?
*Régészeti leletek bizonyítják, hogy a honfoglaló magyar vezérek legfontosabb étele a köles lepény és a köleskása volt. Bizony! A magyarok fő gabonája a köles volt, egészen a kukorica elterjedéséig.
*Napjainkban a savas táplálkozás ellensúlyozása irányítja a lúgosító köles felé a figyelmet, ezért vetési területe egyre nő.
*2011-ben az Ország tortája a Sárgabarackos kölestorta lett.
Miért hántolt a köles?
Mert a héj nagy adag cserzőanyagot tartalmaz, ami gátolná az ásványok felszívódást. A köles kiegyensúlyozott beltartalmi értékei, a kisgyermekektől kezdve a tinédzserekig, a kismamákon, és időseken keresztül a sportolókig egyaránt értékes táplálék. A köles hurka és káposzta töltőanyagként is megállja a helyét.
Összetevők: 100% hántolt köles
Kiszerelés: 500g