NATUR TANYA® FERMENTÁLT PAPAYA KONCENTRÁTUM
Saccharomyces boulardii élesztőgomba fermentációval készült folyékony papaya koncentrátum. Speciálisan kifejlesztett formula, amely egyesíti a tradicionálisan már régóta használt papaya és a noni gyümölcs természetes forrásból származó előnyeit, tulajdonságait, mindezt kiváló ízvilággal likvid formában biztosítva.
- TERMÉSZETES TÓRÓPUSI GYÜMÖLCSÖK EREJÉVEL
- FERMENTÁLT PAPAYA GYÜMÖLCSLÉ ÉS PAPAYA PÉP
- NONIVAL DÚSÍTVA, AMI TÁMOGATJA AZ IMMUNITÁST
- GLUTÉNMENTES ÉS VEGÁN ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ
- NEM TARTALMAZ MESTERSÉGES SZÍNEZÉKET, TELÍTETT ZSÍRTÓL MENTES
- 16 ADAG
MI AZ A FERMENTÁLÁS?
A fermentálás az, amikor az élelmiszer barátságos, élő mikroorganizmusok tevékenységének hatására valódi szuperélelmiszerré (SUPERFOOD) változik.
A fermentáció oxigén hiányában (anaerob körülmények között) és olyan jótékony mikroorganizmusok enzimjeinek (élesztőgombák, penészgombák és baktériumok) jelenlétében zajlik le, melyek energiájukat erjesztés/fermentáció útján nyerik.
A fermentált papaya előnyei: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8870802/
MIÉRT JÓ A FERMENTÁLÁS?
A fermentációnak számos funkciója van, pl. új ízeket és textúrákat kölcsönöz az ételnek, meghosszabbítja eltarthatóságukat, megemeli bizonyos tápanyagok mennyiségét vagy épp újakat hoz létre (egyedi bioaktív fitokemikáliákat, antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő vegyületeket), illetve megnöveli a vitaminok és ásványi anyagok biohasznosulását, semlegesíti a tápanyagok felszívódását nehezítő, ártalmas és allergén antitápanyagokat.
A FERMENTÁCIÓ A JÓTÉKONY BAKTÉRIUMOK NÖVEKEDÉSÉHEZ ÉS SZÍNESÍTÉSÉHEZ MEGFELELŐ KÖRNYEZETET BIZTOSÍT A BÉLMIKROBIOMBAN, AMI TÁMOGATJA AZ EMÉSZTÉS, AZ IMMUNRENDSZER ÉS A SEJTEK EGÉSZSÉGÉT.
A fermentált élelmiszerek egészségügyi előnyei: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28945458/
A FERMENTÁLT PAPAYA VÉGTERMÉK KELETKEZÉSÉNEK A LÉPÉSEI:
- a fermentált papaya Dél-Amerika ültetvényeiben gyűjtött gyümölcsökből származik
- a magas minőségű kritériumoknak megfelelve a gyárakban, a papayából gyümölcslét állítanak elő, itt a termék kémiai-fizikai, organoleptikus (érzékszervi) tulajdonságai kerülnek többek között ellenőrzésre, standardizálásra
- A nyersanyagot biofermentációs folyamatnak vetik alá, mely során Saccharomyces Boulardii élőflórát adnak hozzá. A fermentáció addig tart, amíg a cukor és az összes fermentálható anyag teljesen metabolizálódik, ezáltal minőségi terméket létrehozva
- A tiszta erjesztett papaya különleges, FBD (fluid bed drying) eljárás során jön létre, mely során a fermentált gyümölcslét legfeljebb 40 °C fokon fluidizált ágyon szárítják, csökkentve a hőhatást és ezzel megőrizve a termék funkcionális tulajdonságait.
KIKNEK AJÁNLJUK A FERMENTÁLT PAPAYA KONCENTRÁTUMOT?
- az emésztés támogatásához
- fogyókúrázóknak, csökkentett energia-bevitel mellett
- magas fehérjetartalmú étrendet követőknek
- kiegyensúlyozott, változatos étrendet követőknek
- az immunrendszer támogatására (nonival dúsítva)
TUDTAD, HOGY:
- a papaya gyümölcséből fehérjebontó (proteolitikus), aminosav felszabadító enzimet tudnak előállítani, amit papainnak neveznek
- a noni és a papaya gyümölcs gazdag olyan biológiailag aktív hatóanyagokban, mint például a vitaminok és az ásványi anyagok
Napi adag: 30 ml Adagok száma a termékben: 16
Átlagos tápérték
|
30 ml-ben (3 evőkanálban)
|
100 ml-ben
|
Energia
|
51 kJ/12 kcal
|
170 kJ/40 kcal (RI%*:2%)
|
Zsír
amelyből telített zsírsavak
|
0 g
0 g
|
0 g (RI%*:0%)
0 g (RI%*:0%)
|
Szénhidrát
amelyből cukrok
|
3 g
2,6 g
|
10 g (RI%*:3,84%)
8,7 g (RI%*:9,67%)
|
Fehérje
|
< 0,5 g
|
< 0,5 g (RI%*:0,2%)
|
Só
|
0,02 g
|
0,06 g (RI%*:1%)
|
Hatóanyagok a napi adagban
|
30 ml-ben (3 evőkanálban)
|
Fermentált papaya gyümölcslé
|
25,5 ml
|
Papaya gyümölcspép
|
2,4 ml
|
Noni gyümölcslé
|
0,3 ml
|
*Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ/2000 kcal).
Adagolási javaslat: Napi 30 ml (3 evőkanálnak megfelelő mennyiség), két részletben, lehetőleg étkezések előtt, önmagában vagy kb. 2 dl vízzel elfogyasztva. Használat előtt felrázandó.
Adagolási időtartam: Minimum 50 nap (3 palack), maximum 160 nap (10 palack).
Összetevők: fermentált papaya (Carica papaya L.) gyümölcslé, papaya (Carica papaya L.) gyümölcspép, gyümölcscukor, noni (Morinda citrifolia L.) gyümölcslé, tartósítószerek (kálium-szorbát, nátrium-benzoát), savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), aroma.
Figyelmeztetés: Kisgyermekek elől elzárva tartandó. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet. Hatóanyagokkal szembeni túlérzékenység esetén szedése nem ajánlott.
A termék gyártója a termékbiztonság és az egyenletes termékminőség érdekében a Jó Gyártási Gyakorlat (GMP) irányelveinek megfelelő, illetve ISO 9001:2015 szerint tanúsított élelmiszerbiztonsági rendszert tart fenn.
A KÉSZÍTMÉNY TERMÉSZETES VOLTÁBÓL EREDŐEN ÜLEDÉKKÉPZŐDÉS ELŐFORDULHAT, EZ AZONBAN NEM BEFOLYÁSOLJA A TERMÉK MINŐSÉGÉT ÉS HATÉKONYSÁGÁT. A KÉSZÍTMÉNY SZÍNE, ÍZE, ÁLLAGA TERMÉKENKÉNT VÁLTOZHAT. A TERMÉK TULAJDONSÁGAINAK JOBB MEGŐRZÉSE ÉRDEKÉBEN A OPÁLOS PET PALACKOT HASZNÁLUNK.
- 3 éves kortól napi fél adag ajánlott
- A termék alkalmazható vérhígító mellett
- A termék alkalmazható cukorbetegség esetén, ha a napi adag (30 ml) szénhidráttartalma beépítésre kerül a diétába, ez 3 grammot jelent
- A termék fogyasztható terhesség, és szoptatás időszakában
Tárolás: Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó.
OGYÉI ny.sz: 29634/2022
NATUR TANYA® GYOMOR- ÉS BÉLBARÁT ROST
Szabadalommal védett, természetes, fermentált élelmi rost indiai guárbabból, a Monash Egyetem LOW FODMAP tanúsítványával. Nem okoz gyomor-bélrendszeri panaszokat, nem puffaszt, SIBO és IBS esetén is alkalmazható, továbbá fogyasztása cukorbetegeknek is ajánlott.
- 100%-BAN TERMÉSZETES, VEGÁN TERMÉK
- HUMÁN-KLINIKAI VIZSGÁLATOKBAN SZEREPLŐ ÖSSZETEVŐ
- LABORBAN BEVIZSGÁLT KÉSZÍTMÉNY
- LOW-FODMAP CERTIFIKÁLT*
- JÓL TOLERÁLHATÓ ÉS BIZTONSÁGOS ROST
- NEM OKOZ GYOMORPANASZOKAT
- IBS ÉS SIBO ESETÉN IS ALKALMAZHATÓ
- 3 ÉVES KORTÓL FOGYASZTHATÓ
- ADALÉKANYAG-ÉS HOZZÁADOTT CUKOR NÉLKÜL1
- TARTÓSÍTÓSZER, SZÍNEZÉK ÉS AROMA NÉLKÜL
GYOMOR- ÉS BÉLBARÁT ROST LOW-FODMAP TANÚSÍTVÁNY
Régóta keres olyan rostokat, amelyek nem puffasztanak, nem okoznak gyomor-bélrendszeri panaszokat, biztonságosan alkalmazható és megbízható forrásból származnak? A szervezetünkben csak lassan és főként a bifidobaktériumok által fermentálódó gyomor- és bélbarát rost pont ilyen.
Kedvező tulajdonságai közé tartozik még, hogy folyadékhoz adva, kiváló vízoldékonysággal rendelkezik (a vízben feloldott por teljesen átlátszó), alacsony viszkozitású, nincs gélképző tulajdonsága, nem duzzad és sűrűsödik be, mindemellett színtelen, szagtalan és íztelen.
A gyomor- és bélbarát rost a Monash Egyetem LOW FODMAP* tanúsítványával rendelkezik, ezért fogyasztása puffadás, görcsök és gáztermelés nélküli, ami más rostoknál jellemző.
*FODMAP
A diétát jól képzett dietetikussal személyre szabottan állíthatjuk össze. A gyorsan fermentálódó, rövid láncú szénhidrátok (FODMAP) korlátozásáról szól. A FODMAP csökkenti vagy kizárja az étrendből a monoszacharidot (fruktóz), diszacharidot (laktóz), oligoszacharidokat (fruktánok és galaktánok) és a poliolokat, mert ezek megemésztése felfúvódást és funkcionális bélzavarokat okoz.
A GYOMOR- ÉS BÉLBARÁT ROST VÍZOLDÉKONY ROST
Az indiai guarbab gyomorbarát rost, úgynevezett agglomerációs technológiával előállított prebiotikus rost. A folyadékágyas agglomerálás során a részecskék között hidak alakulnak ki, mely lehetővé teszi, hogy a víz a részecskék között áramoljon.
Az agglomerálás növeli a részecskék méretét és porozitását, így javul a diszperzió és az oldhatóság. Más szóval az agglomerálás folyamata során javul a por minősége, mivel növekszik a részecskeméret, és ez olyan port eredményez, mely sokkal jobban oldódik. A vízben feloldott por pedig teljesen átlátszó végterméket eredményez.
Az előállítási folyamatok, a hidrolizáció lehetővé teszik, hogy vízben gyakorlatilag teljesen fel tudjon oldódni a por, nincsen gélképző tulajdonsága, nem sűrűsödik be, nem duzzadó rostról beszélünk, nincs vízmegkötő tulajdonsága.
MILYEN FOLYADÉKOKKAL, ÉTELLEL KEVERHETEM EL A ROSTOT?
A vegán gyomor- és bélbarát rost, íztelen, szagtalan. Folyadékokhoz adva teljesen feloldódik. Adhatják élelmiszerekhez és italokhoz anélkül, hogy megváltoztatná az ízüket, aromájukat vagy textúrájukat.
- ételbe keverve nem befolyásolja annak ízét és állagát
- hőstabil, ezért forró kávéba, teába, italba is elkeverhető
- savstabil, ezért -gyümölcslébe, például narancslébe is elkeverhető
- szénsavas italokba nem javasolt, megnehezítheti a rost oldódását
Stabil és oldható különféle PH-szinteken, amelyek az élelmiszerekben megtalálhatóak, ellenálló a sónak, a magas nyomásnak és az emésztőenzimeknek.
A GYOMOR- ÉS BÉLBARÁT ROST LABORBAN BEVIZSGÁLT ÖSSZETEVŐ
A gluténmentességre vonatkozóan jóval a határértékek alatt van a mennyisége, ez < 5 mg/kg-ot jelent, amely negyede a jelen érvényben levő aktuális határértéknek.
Az alapanyag rendszeresen többek között az alábbi paraméterekre kerül laboratóriumi bevizsgálásra:
- beltartalmi jellemzők (pl. tápérték)
- mikrobiológia
- nehézfém
- allergének (pl. laktóz, glutén)
MILYEN CERTIFIKÁCIÓKKAL RENDELKEZIK A GYOMOR- ÉS BÉLBARÁT ROST?
A gyomor- és bélbarát guárbbab rostot a Nemzetközi Szabványügyi testület 100%-ban természetes összetevőnek minősítette (technikai specifikáció ISO 19657:2017- Az élelmiszer-összetevők természetesnek tekinthető meghatározása és technikai kritériumai.
A GYOMOR- ÉS BÉLBARÁT ROST
- Allergén mentes
- 100% vegán- állati eredetű összetevők nélkül
- Hordózóanyag mentes
- Adalékanyagmentes
- Dioxin mentes
- Melamin mentes
- Nanorészecskéket nem tartalmaz
- Szintetikus összetvők nélkül
- Pálmaolaj mentes
- Parabén mentes
- PCB mentes
- Dopping listás hatóanyagot nem tartalmaz
- Nagyon alacsony glikémiás index
- Általánosan elfogadottan biztonságosnak tekintett, ún. GRAS-státusszal rendelkezik
- A termék gyártója a Jó Gyártási Gyakorlat (GMP) irányelveinek megfelelő,
illetve ISO 22000 rendszer szerint tanúsított élelmiszerbiztonsági rendszert
tart fenn
HÁNY GRAMM ROSTOT TARTALMAZ EGY NAPI ADAG?
A vegán gyomor- és bélbarát rost > 85% vízoldékony rostot tartalmaz. A napi adag 5 g, amely 4,4 g rostnak felel meg. Energiaértéke 2 kcal/g a vastagbél baktériumainak részleges fermentációja révén.
*A rosttartalom AOAC módszerrel kerül meghatározásra.
MIT JELENT AZ ÖSSZETEVŐK KÖZÖTT FELTÜNTETETT 4:1 ARÁNY?
A 4:1-es arány az úgynevezett drog extraktum arány, amely azt fejezi ki, hogy 5 g részlegesen hidrolizált gyomorbarát rost előállításához 20 g guarbab szükséges.
MIKOR ÉRDEMES FOGYASZTANI, MI AZ ÉTRENDI IDŐZÍTÉSE?
A Natur Tanya® fermentált gyomor- és bélbarát rost a nap bármely szakában fogyasztandó, de ajánlott a reggeli órákban való alkalmazása, hogy az emésztőrendszer a megfelelő „pályára” állon és a kényelmesen induljon a nap. Keverjük somoothie-hoz, joghurtba, vagy akár a gyümölcslébe.
MI AZ ADAGOLÁSI IDŐRTARTAMA?
A Natur Tanya® fermentált gyomor- és bélbarát rost hosszú távon is biztonságosan fogyasztható. A termék használatakor hozzászokás nem alakul ki. A bélflórának időre van szüksége az adaptációhoz, regenerálódáshoz.
HASZNÁLHATÓ BELŐLE A NAPI JAVASOLT MENNYISÉGNÉL NAGYOBB MENNYISÉG?
A naponta szükséges kiegészítő rostbevitelt mennyiségét, érdemes aszerint kialakítani, hogy a napi étrendben mennyi rost szerepel. A magyar lakosság rostbevitele az OTÁP 2014-es reprezentatív vizsgálata szerint elmarad az ajánlásoktól. A rostbevitel mindkét nem esetében elmarad a hazai ajánlás napi 25 g-os értékétől, amely megegyezik az EFSA által ajánlott célértékkel.
VÁRANDÓSOK ÉS SZOPTATÓ KISMAMÁK FOGYASZTHATJÁK?
- Igen, a terméket biztonságosan fogyaszthatják, mind a várandósok, mind pedig a szoptató kismamák.
- A termék 3 éves kortól alkalmazható.
Felhasználási javaslat: Naponta 5 g (kb. 1 teáskanál) por, lehetőleg reggel, kb. 2,5 dl vízzel, elfogyasztva vagy ételhez (pl. joghurt), smoothie-hoz hozzáadva. Használja kedvenc receptjéhez, sütéshez, főzéshez egyaránt. Hő-, és savstabil, ezért forró teában, kávéban, gyümölcslében is elkeverhető, közben megtartva az eredeti rosttartalmát. A port hozzáadva ételhez vagy folyadékhoz nem változtatja meg annak ízét vagy állagát.
Adagolási időtartam: Minimum 60 nap, maximum 120 nap. Hosszú távon keresztül is biztonságosan fogyasztható. A termék használatakor hozzászokás nem alakul ki.
Összetevők: enzimatikusan fermentált guarbab [Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub] kivonat 4:1. 1Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz.
Adagok száma a termékben: 30
Átlagos tápérték
|
Napi adagban (5 g-ban)
|
100 g termékben
|
Energia (kJ/kcal)
|
41 kJ/10 kcal (0,5%2)
|
820 kJ/203 kcal
|
Szénhidrát (g)
amelyből cukrok (g)
|
< 0,5 g (0,1%2)
< 0,5 g (0,4%2)
|
6,8 g
6,8 g
|
Rost (g)
|
4,4 g (-)
|
87 g
|
Fehérje (g)
|
< 0,5 g (0,05%2)
|
0,5 g
|
Só (g)
|
0,02 g (0,33%2)
|
0,31 g
|
Elhanyagolható mennyiségű zsírt, telített zsírsavakat tartalmaz.
Laktóztartalom: < 0,1 g/100 g
2RI: Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ/2000 kcal)
Tárolás: Fénytől és hőtől védett, száraz, hűvös helyen tárolandó.
Nettó tömeg: 150 g