A gyümölcscukor, más néven fruktóz, elnevezése a latin „fructus”, azaz gyümölcs szóból származik. Természetes formában előforduló cukorféleség, megtalálható a gyümölcsökben és a mézben, az emberi szervezetben csak nyomokban fordul elő, például a vérben.
Az élelmiszeriparban széles körben felhasználják cukorkák, csokoládék, lekvárok, szörpök és gyümölcskonzervek készítéséhez, emellett a gyógyszeriparban is gyakran alkalmazzák gyógyszerek édesítésére.
Kiemelkedő tulajdonsága, hogy édesítő ereje magasabb a répacukornál: 30-40%-kal kevesebb mennyiség is elegendő az azonos édes íz eléréséhez. Ezáltal nemcsak az energiabevitelt csökkenthetjük, de pénztárcakímélő alternatívát is kínál és a modern diétákban is helyet kaphat.
A fruktózt különböző módon alkalmazhatjuk ételeink elkészítéséhez. Hőálló, így sütés és főzés során is ideális alapanyag. Jól köti meg a nedvességet, így a gyümölcscukorral készült sütemények tovább megőrzik frissességüket. Édesíthetjük vele a leveseket, mártásokat, sőt fagylaltot és különböző krémeket is könnyedén készíthetünk felhasználásával.
A N&Z Gyümölcscukor kreatív választás ételeink édesítésére, lehetővé teszi az ízletes és változatos fogások elkészítését, azonban étrendünket tekintve itt is fontos a mértékletesség és a tudatosság betartása.
Átlagos tápérték 100 g-ban:
Energia: 1700 kJ/400 kcal;
Zsír: 0 g,
amelyből telített zsírok: 0 g;
Szénhidrát: 100 g,
amelyből cukrok: 100 g;
Fehérje: 0 g;
Só: 0 g
Tartalmaz: 100% fruktóz (gyümölcscukor)
Száraz, hűvös helyen tárolandó!
Kiszerelés: 1000 gramm